Στις 10 Ιανουαρίου, στον χώρο δοκιμών Αμπερντίν στο Μέριλαντ το Army Research Laboratory (ARL) του στρατού των ΗΠΑ επέδειξε τις πτητικές δυνατότητες ενός πρωτότυπου, ορθογώνιου quadcopter- «hoverbike» κατά τη διάρκεια επίσκεψης αξιωματούχων του Πενταγώνου.

Το όχημα- που είναι περισσότερο γνωστό ως «hoverbike», δηλαδή στην ουσία μια ιπτάμενη μοτοσικλέτα- μπορεί κάποια στιγμή να δώσει τη δυνατότητα σε στρατιώτες να ζητούν εφόδια και να τα παραλαμβάνουν ταχύτατα.

Οι ερευνητές οραματίζονται ένα μελλοντικό JTARV (joint tactical aerial resupply vehicle) το οποίο θα μπορεί να πετά είτε σε πολύ μικρό είτε σε πολύ μεγάλο ύψος, σε ταχύτητες 96 χλμ ανά ώρα και άνω. «Οπουδήποτε και αν βρίσκονται στο πεδίο της μάχης, οι στρατιώτες θα μπορούν να ανεφοδιάζονται μέσα σε λιγότερο από 30 λεπτά» είπε ο Τιμ Βονγκ, στέλεχος της Protection Division του ARL, κάνοντας λόγο για ένα «Amazon για το πεδίο της μάχης». «Θέλουμε να έχουμε τέτοιες επιλογές» πρόσθεσε.

Το πρωτότυπο είναι ηλεκτροκίνητο, ωστόσο οι ερευνητές δουλεύουν πάνω σε ένα υβριδικό σύστημα προώθησης το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει δραματικά την εμβέλεια. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο επέκτασης της δυνατότητας μεταφοράς φορτίου στα 360 κιλά και της εμβέλειας στα 200 χλμ» είπε ο Βονγκ. «Επίσης θέλουμε να ενσωματώσουμε προηγμένη, έξυπνη πλοήγηση και σχεδιασμό αποστολών. Επιδιώκουμε να καταλήξουμε σε μια αρθρωτή, σταθερή πλατφόρμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ακόμα πιο δυναμικές και προκλητικές αποστολές».

Το ARL άρχισε να δουλεύει πάνω στο concept του JTARV το καλοκαίρι του 2014, ξεκίνησε συνεργασία με τις Malloy Aeronautics και SURVICE και προχώρησε γρήγορα από το στάδιο του concept σε πρωτότυπα πλήρους μεγέθους. Πλέον στο πρόγραμμα συμμετέχει και το Σώμα Πεζοναυτών, ενώ υπάρχει και συνεργασία με το Office of Naval Research (ONR).

warfareport.blogspot.gr/