Το υπουργείο άμυνας της Πολωνίας ανακοίνωσε οτι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αγορά μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 απο τις ΗΠΑ.

“Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ενισχύσουμε τις δυνατότητες και τον στόλο της πολεμικής μας αεροπορίας, και πιο συγκεκριμένα αυτόν των F-16” δήλωσε ο υπουργός εθνικής άμυνας της Πολωνίας, Antoni Macierewicz στις 18 Ιανουαρίου σε μία κοινή του συνέντευξη τύπου με τον προθυπουργό της χώρας και τον υπουργό εξωτερικών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο αναπληρωτής υπουργός εθνικής άμυνας Bartosz Kownacki δήλωσε ότι η Βαρσοβία θα μπορούσε να αγοράσει έως και 96 μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη για την Πολεμική Αεροπορία της χώρας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα αεροσκάφη θα πρέπει να αναβαθμιστούν και να προσαρμοστούν στα μέτρα της Πολωνικής Αεροπορίας.

“Αναλύουμε την κατάσταση και εξετάζουμε κάποια ενδεχόμενα, όπως την αγορά μεταχειρισμένων F-16, πρέπει να σούμε πόσο λειτουργικά είναι και αν συμφέρει οικονομικά την χώρα, είναι δεδομένο οτι χρειαζόμαστε νέα μαχητικά όμως η αγορά F-35, αυτή τη στιγμή δεν είναι προσιτή” δήλωσε στην εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna ο αναπληρωτής υπουργός.

Τα νέα F-16 προορίζονται ως αντικαταστάτες των Su-22 και των Mig-29 της χώρας. Το ύψος της συμφωνίας δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα.

Η Πολωνία μέσα στο τρέχον έτος, σκοπεύει να αποκτήσει νέα συστήματα αεράμυνας, αντιεροπορικά συστήματα, να ανανεώσει μέρος του στόλου των ελικοπτέρων της, να αποκτήσει νέα υποβρύχια, και να αναβαθμίση το συστήμα διαβιβάσεων του στρατου, το οποίο μάλιστα θα κοστίσει περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Πολωνικό υπουργείο άμυνας..