Ζήτησε από την Αθήνα «να μην τηρεί επιθετική στάση»

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που πρέπει να επικρίνει την Τουρκία, ιδιαίτερα στο Κυπριακό. Με αυτό τον τρόπο απάντησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε μάλιστα την Ελλάδα, να πει με ώριμο τρόπο τι θέλει και τι δεν θέλει, αν έχει διαφορετική άποψη από την Τουρκία για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Παράλληλα, ζήτησε από την Αθήνα «να μην τηρεί επιθετική στάση», όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Τσαβούσογλου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, μετά από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία τόνισε ότι «σήμερα στο Κυπριακό καμιά χώρα, κανένας οργανισμός, δεν μπορεί να επικρίνει την Τουρκία». Ακόμη πρόσθεσε ότι «ούτε λόγω της στάσης μας το 2004 μπορούμε να επικρίνουμε» τους Τουρκοκύπριους και το ψευδοκράτος.

«Φτάσαμε σε μια κρίσιμη φάση. Και στην πρώτη συνάντηση των υπουργών, και στην πενταμερή, η Τουρκία είχε στάση εποικοδομητική, ήταν βέβαιη για τον εαυτό της και έλεγε τι ήθελε και τι δεν ήθελε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι το ίδιο έκανε η πλευρά των Τουρκοκυπρίων σε όλα τα θέματα.

«Ακόμη και στα ευαίσθητα θέματα τήρησε μια στάση ώριμη. Αλλά η απέναντι πλευρά ήρθε απροετοίμαστη», συνέχισε ο Τσαβούσογλου, κατά τον οποίο στο Μοντ Πελεράν έγιναν δύο είδους συναντήσεις. «Στη μία η ελληνοκύπρια πλευρά ζήτησε άδεια και σηκώθηκε από το τραπέζι, και στη δεύτερη το έσκασε από το τραπέζι», είπε. «Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε τη θετική μας στάση για να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με ένα ξεκάθαρο πλαίσιο», συνέχισε.

«Ενώ η κατάσταση είναι αυτή για ποιο λόγο προβάλλονται επικρίσεις εναντίον της Τουρκίας;», είπε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η τουρκική στάση είναι καθαρή στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. «Εάν εσείς σκέφτεστε διαφορετικά πείτε το και πείτε τι θέλετε. Εάν κάποιος λέει κάτι διαφορετικό από αυτό που σκέφτεστε, ή επιθυμείτε ή ονειρεύεστε, δεν χρειάζεται να είστε επιθετικοί. Θέστε κι εσείς τους δικούς σας λόγους και αν γίνουν αποδεχτοί έγιναν. Αν δεν γίνουν να πούμε κι εμείς γιατί δεν έγιναν», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα συνεχιστούν επ’ άπειρον, κάτι που, όπως συμπλήρωσε, αναφέρει και ο ΟΗΕ.

«Πόσα χρόνια γίνονται διαπραγματεύσεις; Από το 1974 μέχρι σήμερα γίνονται διαπραγματεύσεις. Το 2004 η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε στο δημοψήφισμα το σχέδιο Ανάν. Τώρα σκεφτόμαστε ξανά ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ένα τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας και δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία», τόνισε. «Γι’ αυτό όπως εμείς δεν μπήκαμε σε μια εκστρατεία κατηγορίας σε αυτή τη διαδικασία έτσι και η Ελλάδα δεν πρέπει να μπαίνει. Μια χώρα που εμπιστεύεται τον εαυτό της, τις απόψεις της και όλες τις προτάσεις της, λέει με ώριμο τρόπο τι θέλει και τι δεν θέλει. Αν γίνει θα γίνει, αν δεν θα γίνει δεν θα γίνει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τηρεί στάση επίθεσης», κατέληξε.

protothema.gr/