Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διεμήνυσε μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι προϋπόθεση για λύση του Κυπριακού είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Την αξίωση για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο ως προϋπόθεση για την επίλυση του Κυπριακού επανέλαβε σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ενόψει της νέας συνάντησης του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 26 Ιανουαρίου στη Λευκωσία, όπου θα συζητηθεί το πότε θα πραγματοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο η δεύτερη φάση της διάσκεψης για το Κυπριακό, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί μια λύση του κυπριακού προβλήματος. Όπως διευκρίνισε, «αυτό το πρόβλημα είναι η κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού από τον τουρκικό στρατό» και επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε μια λύση που να εγγυάται μέγιστη ασφάλεια για τους Τουρκοκύπριους και δεύτερον να προσφέρει και τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τους Ελληνοκύπριους. Η Κύπρος πρέπει να είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Επομένως ο τουρκικός στρατός πρέπει να αποχωρήσει. Η Τουρκία δεν επιτρέπεται να έχει παρεμβατικά δικαιώματα. Και το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων πρέπει να καταργηθεί», υπογράμμισε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς για το πώς μπορούν να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και των δύο εθνοτικών ομάδων, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για επεξεργασία συνθήκης για μια ομοσπονδιακή Κύπρο, στην οποία «και οι δύο εθνοτικές ομάδες θα έχουν ίσα δικαιώματα».

Προςτο συμφέρον και τηςΤουρκίας η επίλυση του Κυπριακού

Στην επισήμανση ότι η τουρκική ηγεσία απορρίπτει την αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Κύπρο ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «εάν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, τότε θα πρέπει να εξαλείψουμε τις αιτίες του. Αλλιώς γιατί συζητάμε; Το πρόβλημα είναι ότι ο βόρεια Κύπρος βρίσκεται παράνομα υπό κατοχή». Ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική ηγεσία θα αντιληφθεί ότι η επίλυση του Κυπριακού «είναι και προς το δικό της συμφέρον. Διότι μέχρι σήμερα η Τουρκία συγχέει την επιθυμία της να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους με γεωπολιτικές διεκδικήσεις στην περιοχή. Εμείς θέλουμε όμως να βρούμε λύσεις για το Κυπριακό και όχι για τη γεωπολιτική στρατηγική της Τουρκίας. Αυτή δεν είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης», επισήμανε ο έλληνας υπουργός.

Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε ανόητη την επιλογή του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο, προειδοποιώντας ότι με βάση αυτή τη λογική «θα μπορούσε, για παράδειγμα, να έρθει η Ρωσία και να πει ότι θέλει και αυτή να αποκτήσει δικαίωμα παρέμβασης για τον ρωσόφωνο πληθυσμό στα βαλτικά κράτη. Τότε θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας. «Επιπλέον χρειαζόμαστε μια κυρίαρχη Κύπρο. Σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία θα μπορούσε μέσω του καθεστώτος εγγυήσεων να έχει λόγο και σε ζητήματα που αφορούν την ΕΕ», κατέληξε ο Νίκος Κοτζιάς.

dw.com