Όλη νύχτα συνέχισαν τις έρευνες οι διασώστες για τους τουλάχιστον 25 αγνοούμενους -ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά- στα ερείπια του ξενοδοχείου Rigopiano στην ευρύτερη περιοχή της Πεσκάρα στην κεντρική Ιταλία, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τις ελπίδες μολονότι δεν υπάρχουν ίχνη ζωής.

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες των ιταλικών ΜΜΕ αναφορικά με τον αριθμό των θυμάτων. Για 4 νεκρούς κάνουν λόγο οι εφημερίδες Repubblica και Corriere, για δύο το πρακτορείο Ansa, ενώ σώθηκαν δύο άνθρωποι που ήταν έξω απ’ το κτίριο την ώρα της χιονοστιβάδας.

Η χιονοστιβάδα σάρωσε το κτίριο με απίστευτη σφοδρότητα μετά από πολλά χτυπήματα του Εγκέλαδου -τέσσερα εκ των οποίων ήταν πάνω από 5 Ρίχτερ- στην περιοχή. Οι απανωτοί σεισμοί έχουν κατατρομοκρατήσει τους κατοίκους, εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας και χιονοθύελλας που έχει προκαλέσει μεγάλες βλάβες στις τηλεφωνικές γραμμές και το δίκτυο ηλεκτροδότηδσης.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι απηύθυνε έκκληση για ομοψυφία υπόγραμμίζοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει έναν «άνευ προηγουμένου φάυλο κύκλο παγετού, ψύχους και σεισμών». Ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είπε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να στείλει βοήθεια γιατί «ένας σεισμός στην Ιταλία είναι σεισμός στην Ευρώπη.»

Οι αρχές εκτιμούν ότι στο ξενοδοχείο βρίσκονταν περί τα 35 άτομα. «Επισήμως είναι λιγότεροι οι καταγεγραμμένοι, δηλαδή 22 πελάτες και 7 μέλη του προσωπικού, αλλά είναι πιθανό να υπήρχαν και επισκέπτες», εξηγεί ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Μάριο Ματσόκα.

Την ώρα της καταστροφής ο διευθυντής του ξενοδοχείου ήταν εκτός του κτιρίου για να συντονίσει την άφιξη βοήθειας. «Είχα κατεβεί κάτω για να συντονίσω από την Πεσκάρα την επιχείρηση αρωγής και διάνοιξης του δρόμου απ’ το χιόνι. Γι’ αυτό δεν ήμουν εκεί», δήλωσε ο Μπρούνο Ντι Τομάζο. Είπε ακόμη ότι την ώρα που χτύπησε η χιονοστιβάδα στο εσωτερικό του ξενοδοχείου βρίσκονταν 11 μέλη του προσωπικού και 24 πελάτες. «Όλο το προσωπικό είχε συγκεντρωθεί στο μπαρ ενώ οι πελάτες βρίσκονταν στο χωλ γιατί περίμεναν να αναχωρήσουν».

Ένας φίλος του Ρομπέρτο Ρόσο, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου με τον οποίο αντάλλασσε μηνύματα γύρω στις 15:00 το μεσημέρι, λίγο πριν την τραγωδία, λέει ότι «οι πελάτες και τα άτομα που ήσαν παρόντα στο εσωτερικό του ξενοδοχείου είχαν τρομοκρατηθεί με τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις κι όχι τόσο με την κακοκαιρία και την πυκνή χιονόπτωση. Προφανώς δεν φανταζόντουσαν ποτέ τον κίνδυνο μιας χιονοστιβάδας». Ο ιδιοκτήτης ήταν που ενημέρωσε το γνωστό του ότι όλοι ήταν έτοιμοι να αναχωρήσουν κι ότι περίμεναν να φθάσει το εκχιονιστικό.

135 άνθρωποι και 25 οχήματα μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στο ξενοδοχείο, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη.

«Το πάνω μέρος του ξενοδοχείου δεν υπάρχει πια -και τα δωμάτια είναι γεμάτα χιόνι και πάγο», λέει ο δρ Τζιανλούκα Φακέτι, που είναι με τους διασώστες.

«Αλλά υπάρχουν αρκετοί διάδρομοι και πιστεύουν ότι οι περισσότεροι απ’ τους ανθρώπους είναι στον πρώτο όροφο, όχι στον δεύτερο ή τον τρίτο. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, αλλά όπως και νά’ χει ελπίζουμε ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος ζωντανός. Πάντα υπάρχει ελπίδα. Αν δεν έλπιζαν οι διασώστες δεν θά ‘διναν όλες τις δυνάμεις τους», είπε ο Φαμπρίτσιο Κούρτσιο απ’ την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

«Θέλω να πω ότι παρακολουθούμε όλοι μας με κομμένη την ανάσα μετά απ’ αυτό που συνέβη με τη χιονοστιβάδα», είπε ο πρωθυπουργός Τζεντιλόνι πλέκοντας το εγκώμιο των διασωστών για την αφοσίωσή τους στο έργο τους.

Δύο οι επιζώντες

Ένας απ’ τους πελάτες του ξενοδοχείου, που βρέθηκε έξω απ’ το κτίριο την ώρα της καταστροφής, ήταν αυτός που σήμανε συναγερμό με το τηλέφωνό του.

O Τζιαμπιέρο Παρέτε με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του (φωτογραφία: Corriere della Sera)

Ο Τζιαμπιέρο Παρέτε, του οποίου η σύζυγος και τα δύο παιδιά αγνοούνται, είπε ότι είχε πάει να πάρει κάτι απ’ το αυτοκίνητό του. «Με κάλυψε το χιόνι, αλλά κατάφερα να βγω έξω. Το αυτοκίνητο δεν σκεπάστηκε κι έτσι περίμενα να φθάσουν οι διασώστες.» Ο Παρέτε συνέχισε να τηλεφωνεί στις αρχές αλλά πέρασαν ώρες, μέχρι τις 20:00, μέχρις ότου δώσουν σημασία στις εκκλήσεις του για βοήθεια όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ.

Ποιοι είναι οι αγνοούμενοι

Σύμφωνα με τον κατάλογο 23 ονομάτων που έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα La Stampa, oι περισσότεροι απ’ τους αγνοούμενους είναι Ιταλοί, αλλά υπάρχουν κι ένας Ελβετός κι ένας Ρουμάνος. Υπάρχουν και τρία παιδιά ηλικίας έξι, επτά και εννέα ετών, ενώ ο γηραιότερος στη λίστα είναι ένας 60χρονος.

Επτά απ’ τους αγνοούμενους είναι απ’ τη γειτονική περιφέρεια Μάρκε.

Ο Μάρκο Βανιαρέλι και η Πάολα Τομασίνι (πηγή Facebook) που αγνοούνται

Ένα ζευγάρι απ’ την ίδια περιοχή, που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα της La Stampa, ο Μάρκο Βανιαρέλι κι η Πάολα Τομασίνι έδωσαν για τελευταία φορά σημάδια ζωής προχθές το απόγευμα, γύρω στις 16:30 όταν ο Μάρκο επικοινώνησε με τον αδελφό του Φούλβιο μέσω WhatsApp, επισημαίνοντάς του ότι καθυστερούσε η αναχώρησή τους λόγω της κακοκαιρίας.

Πηγή:iefimerida.gr